Image Alt

The Coach Leader -EKPA

Σύντομη εξ΄ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας του ΕΚΠΑ

Μια εισαγωγή στο Coaching & στον Coach Ηγέτη.

Σας προσκαλώ σε μια συναρπαστική διαδρομή προς την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την ενεργοποίηση.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε κάθε ανήσυχο άνθρωπο που επιθυμεί την προσωπική ανάπτυξη και πρόοδο, ηγέτες ομάδων, νέα ή έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, επιχειρηματίες, επαγγελματίες που επιθυμούν να συμπεριλάβουν το coaching στον τρόπο ηγεσίας και διοίκησης ή επιθυμούν να γίνουν οι ίδιοι coaches των στελεχών και των ηγετών που θα ξεχωρίσουν.

Απευθύνεται επίσης σε όσους επιθυμούν να λάβουν μια σύντομη γνώση για το coaching και τα οφέλη του ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια αν θα επενδύσουν περισσότερο σε αυτό και να λάβουν επαγγελματική πλήρη επιμόρφωση που θα τους επιτρέψει να το αξιοποιήσουν επαγγελματικά.

Η συνέχεια αυτού του προγράμματος είναι το “Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στην Πράξη” το 6μηνο πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τον ηγετικό παγκόσμιο επαγγελματικό οργανισμό International Coaching Federation και δίνει την ευκαιρία εξάσκησης του επαγγέλματος στην παγκόσμια αγορά.

Το coaching leadership είναι ένας καθημερινός τρόπος ζωής που σας κάνει καλύτερους ανθρώπους και στη συνέχεια καλύτερους ηγέτες.

 Επένδυση

3 μήνες

εξ΄αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση

12 Ενότητες

12 ενότητες ασύγχρονης εκπαίδευσης και 5 ωραίες διαδικτυακές συναντήσεις με εκπαιδευτή

Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης

για 60 ώρες απο το ΕΚΠΑ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Δώδεκα (12) διδακτικές ενότητες ασύγχρονης εκπαίδευσης με εκτενές πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό και ασκήσεις,  αλλά και  από την παγκόσμια βιβλιογραφία και πρακτική για την επιστήμη και τέχνη του coaching και της ηγεσίας.

Δέκα (10) βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, 20 min η κάθε μία, που ενισχύουν την ουσιαστική μάθηση κάθε ενότητας.

Πέντε (5) live streaming , σύγχρονες διαδικτυακές συναντήσεις  Ε & Α και πρακτικής στο coaching, μέσω ειδικά διαμορφωμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες (real time) από το χώρο σας.

Το Live Streaming παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να έχουν στον υπολογιστή τους ήχο και εικόνα και να μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εισηγητή, είτε φωνητικά είτε γραπτά.

Τελική εργασία – Προσωπικό Σχέδιο Δράσης & Επιτυχίας ΠΣΔΕ.

Σύστημα Buddying για την υποστήριξη της υλοποίησης του Προσωπικού Σχεδίου Δράσης & Επιτυχίας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Συνεχή υποστήριξη από την εισηγήτρια κατά τη διάρκεια του προγράμματος

Αποκλειστική Ομάδα στο LinkedIn.

Το πρόγραμμα θα μυήσει τον κάθε συμμετέχοντα στο coaching και στην coaching ηγεσία, ώστε να γίνει ο ίδιος ένας Coach Ηγέτης, και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως coach μελλοντικών ηγετών.

Ο/Η Coach Ηγέτης/τιδα©

Πιστεύω ακράδαντα ότι  το coaching δεν είναι μόνο δεξιότητες, εργαλείο ή διαδικασία που χρησιμοποιούμε όταν προκύπτει μια συγκεκριμένη ανάγκη.

To coaching είναι τρόπος ζωής.

To coaching είναι ένας τρόπος δημιουργίας μιας καλύτερης, πιο ανταποδοτικής και αυθεντικής ζωής για τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Ο/Η Coach Ηγέτης© είναι πάντα Coach και έχει ως κύριο σκοπό του την ανάπτυξη της ομάδας του και συγκεκριμένα την ολιστική ανάπτυξη των μελών του.

Επιπλέον, ο/η Coach Ηγέτης© εμπνέεται από έναν ουσιαστικό μεγάλο σκοπό όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την κοινωνία.

 

©The Coach Leader: Registered under the Copyright Act N. 3717 21.2.17

Set my soul on fire

Natasa Vrachlioti
CSTP 7 Graduate | Coach Leader | Hotel Manager

"I feel ready for my take off"

Ioannis Vlachakis
Business Consultant, Crete

"Very rich content"

Theodoros Panelis
Cosmote e-value
Nikos Sakellariou

"Open my way of thinking"

Nikos Sakellariou
Medical Representative

"Its immediacy eliminates any distance"

Lydia Antoniou
Founder of Lydia’s Homemade Pastries

"The best version of ourselves"

Kleopatra Anerousou
Entrepreneur

"You inspire change"

Anna Boutloukou
Athletic Coach

“The leader of the past knew how to TELL. The leader of the future will know how to ASK”

Peter Drucker

Η συγγραφέας και εκπαιδεύτρια Coach

Barbara Asimakopoulou, MBA, PCC, Greece

#1 Coach in Athens 2021, award-winning HR Award 2020 for the most innovative leadership skills development program, ICF Professional Certified Coach, Marshall Goldsmith Certified Leadership Coach, Team Coach by Peter Hawkins, ICF approved Coaching Training Program Author & Provider, visionary and innovative entrepreneur, author & speaker with an international reputation, and one of the top female leadership thinkers in Greece.

FAQ.

Για ποιες/ποιους είναι η εκπαίδευση στο coaching;

Υπάρχει ένα έκδηλο ενδιαφέρον από πολλούς ανθρώπους από ποικίλα περιβάλλοντα και εμπειρία, να εξερευνήσουν περισσότερο το χώρο του coaching ακόμη και να γίνουν οι ίδιοι επαγγελματίες coaches.

Η στροφή των ανθρώπων προς την προσωπική ενδοσκόπηση και την προσφορά ταυτόχρονα ξεκινά από δύο διαφορετικές πηγές. Η πρώτη πηγή είναι η παρατεταμένη οικονομική κρίση που οδήγησε  στην αμφισβήτηση παραδοσιακών κλάδων επαγγελματικής αποκατάστασης και την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πιο κοντά στις αληθινές επιθυμίες και τα ταλέντα των ανθρώπων.

Η δεύτερη είναι η εποχή του κορωνοϊού που συνδυάζεται με την παγκόσμια παύση παράλληλα με την ευαισθητοποίηση σε τομείς όπως το περιβάλλον, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ατομική και συλλογική ευθύνη.

Κίνητρα όπως προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, ανακάλυψη δυνατοτήτων, θέση υψηλών στόχων, βελτίωση ηγεσίας, υποστήριξη και άλλων ανθρώπων προς την προσωπική και επαγγελματική πρόοδο και ευημερία, κοινωνική συμμετοχή, όραμα.

Όσο η κοινωνία ωριμάζει και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από τις προκλήσεις, συνειδητοποιεί την αξία της αυτογνωσίας, της ανάπτυξης της ανθρώπινης διασύνδεσης και της υποστήριξης από εξειδικευμένους και αξιόπιστους επαγγελματίες.

A life coach mainly coaches people on issues such as family, relationships, health, daily life.

An executive coach mainly coaches people on career, professional development, and leadership issues.

Τι διαφορά έχει η πιστοποίηση, η εγκεκριμένη πιστοποίηση και η διαπίστευση;

Πιστοποίηση είναι το έγγραφο που βεβαιώνει τη συμμετοχή σας σε ένα οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εγκεκριμένη πιστοποίηση: Οταν ολοκληρώσετε την εκπαίδευση των 100 ωρών του “Coaching Δεξιότητες & Εργαλεία στην Πράξη” θα λάβετε όχι μια απλή πιστοποίηση αλλά εγκεκριμένη πιστοποίηση ως ACSTH από τον ηγετικό οργανισμό των επαγγελματιών coaches τον “International Coach Federation”.

Αυτό σημαίνει ότι η εκπαίδευση που λάβατε πληροί τα υψηλά πρότυπα και τους κανόνες που θέτει ο οργανισμός και ελέγχεται συνεχώς προκειμένου να ανανεωθεί η έγκριση.

Έτσι είστε εξασφαλισμένος/η ότι επενδύσατε σε ένα πάντα σύγχρονο, αξιόπιστο και υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Επιπλέον έχετε τη δυνατότητα από την πρώτη ημέρα που ξεκινάτε την εκπαίδευση, να γραφτείτε μέλος στον ICF τον παγκόσμιο φορέα και στο τοπικό παράρτημα ICF Greece και να χρησιμοποιήσετε τα λογότυπά τους.

Τέλος, και το πιο σημαντικό είναι ότι μόνο μια εγκεκριμένη πιστοποίηση μπορεί να σας επιτρέψει να ξεκινήσετε τη διαδικασία της διαπίστευσης για να εξασκήσετε επαγγελματικά το coaching.

Διαπίστευση:

Η εκπαίδευσή σας από ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα από ICF ως ACSTH ή ACSTP σας δίνει τη δυνατότητα

Να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας.

Δηλαδή: Μπαίνετε σε μια διαδικασία αξιολόγησης από τον ICF όσον αφορά την εμπειρία και την επιδεξιότητά σας ως coach βάσει των θεσπισμένων ICF θεμελιωδών coaching δεξιοτήτων, τους ορισμούς και τον Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας.  Μπορείτε να μπείτε στο site του ICF και να δείτε όλα τα προ-απαιτούμενα ανάλογα το επίπεδο της διαπίστευσης (ACC, PCC, MCC).

Παράδειγμα: για το ACC απο το portfolio path χρειάζεσθε:

 • 10 ώρες mentoring για την ενίσχυση των 8 ICF δεξιοτήτων του coach,
 • 100 ώρες συνεδρίες (ένα ποσοστό δωρεάν και ένα μεγαλύτερο ποσοστό με αμοιβή),
 • εξετάσεις πολλαπλών επιλογών με σενάρια coaching
 • μια μαγνητοφωνημένη συνεδρία με την απομαγνητοφώνησή της.
 • διαδικτυακή αίτηση στο site του ICF

They may also choose to read articles or books according to their aspirations or preferences. All the above are under their free choice.

As much time and effort, they put into practice the new beneficial behavior, such as earning and positive outcomes they will enjoy and their ROI will be huge!

Τι χρειάζομαι για να εργασθώ ως επαγγελματίας coach;

 1. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΟ:
 2. ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
 3. NA ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
 4. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ
 5. ΠΡΑΚΤΙΚΗ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ:
 6. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
 7. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑΝ COACH ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ:

Η διεκδίκηση υψηλών στόχων γίνεται ακόμη πιο ορατή και δυνατή με τα καλύτερα αποτελέσματα αν προσθέσετε στη δική σας «διάνοια» και τη «διάνοια» άλλων ανθρώπων. Το λέω συχνά στους μαθητές μου, αν θέλετε να γίνετε οι καλύτεροι, βάλτε τους καλύτερους ανθρώπους δίπλα, σας μάθετε από τους καλύτερους, κάντε ότι κάνουν οι καλύτεροι. Οι πρωταθλητές συνεργάζονται με πρωταθλητές.

Γιατί να επιλέξω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από τον ICF;

Η εκπαίδευση από ένα εγκεκριμένο πρόγραμμα από ICF ως ACSTH ή ACSTP σας δίνει τη δυνατότητα, εκτός από το να γραφτείτε μέλος στον ICF τον παγκόσμιο φορέα και στο τοπικό παράρτημα ICF Greece, να διεκδικήσετε τη διαπίστευσή σας και να εργασθείτε επαγγελματικά ως coach. Η διεκδίκηση της διαπίστευσης γίνεται μετά τη βασική coaching εκπαίδευσή σας και είναι μια διαδικασία αξιολόγησης από τον ICF όσον αφορά την εμπειρία και την επιδεξιότητά σας ως coach βάσει των θεσπισμένων ICF θεμελιωδών coaching δεξιοτήτων και Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας.

Για ποιο λόγο να γίνετε μέλος στον διεθνή και τοπικό επαγγελματικό φορέα όπως ο ICF και ο ICF Greece αντίστοιχα;

Όταν γίνετε μέλος σε έναν επαγγελματικό διεθνή και στη συνέχεια στον τοπικό φορέα εξασφαλίζετε ότι ενημερώνεσθε και αναπτύσσεσθε συνεχώς στον κλάδο διότι οι φορείς αυτοί έχουν αυτή την αποστολή. Να σας διατηρούν σύγχρονους και αποτελεσματικούς παρακολουθώντας την πρόοδο της τέχνης και επιστήμης του coaching. Πρακτικά είναι σαν να ανήκετε σε ένα πανεπιστήμιο που ακούει την κοινωνία,  κάνει έρευνα και σας ανανεώνει συνεχώς τις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Επιπλέον ανήκετε σε ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών με κοινό όραμα και αξίες για συνεύρεση, αλληλοϋποστήριξη και πρότυπα.

Που διαφέρει το coaching από άλλα επαγγέλματα;

Εκπαίδευση και coaching

 Η εκπαίδευση έχει ως στόχο τη μεταφορά και μετάδοση γνώσεων από διάφορες έγκυρες και εξειδικευμένες πηγές στον ενδιαφερόμενο. Στη συνέχεια, ο ενδιαφερό- μενος, αν το επιθυμεί, όταν παρουσιασθεί η ευκαιρία, θα τις εφαρμόσει. Και μάλι- στα, στον βαθμό που η παραπάνω διαδικασία της μετάδοσης ήταν αποτελεσματι- κή. Άρα, η εφαρμογή των νέων γνώσεων και κυρίως η αλλαγή της συμπεριφοράς δεν είναι εγγυημένες.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣCOACH
Μεταφορά γνώσεωνΑνακάλυψη γνώσεων
Συγκεκριμένη θεματολογίαΆγνωστη θεματολογία
Ο εκπαιδευτής αποφασίζει την ατζένταΟ coachee αποφασίζει την ατζέντα
Ο εκπαιδευτής είναι η αυθεντίαΟ coachee είναι η αυθεντία
Οι γνώσεις-απόψεις ανήκουν σε κάποιον άλλον και συζητιούνταιΟι γνώσεις-απόψεις ανήκουν στον coachee και εκμαιεύονται
Ο εκπαιδευτής μιλάΟ coach ακούει
Ο εκπαιδευτής μεταφέρει απόψεις-εμπειρίεςΟ coach κάνει ερωτήσεις
Ο εκπαιδευόμενος αν θέλει εφαρμόζει τις νέες γνώσειςO coachee δεσμεύεται σε πράξεις
Ο εκπαιδευόμενος, μετά το πέρας

της εκπαίδευσης, δεν έχει άλλη σχέση με τον εκπαιδευτή

Η σχέση του coach με τον coachee  είναι συνεχής, τακτική και συστηματική
Η εκπαίδευση δεν εγγυάται την αλλαγή της συμπεριφοράςΤο coaching εγγυάται την αλλαγή της συμπεριφοράς
Η εκπαίδευση δεν έχει συμβόλαιοΤο συμβόλαιο μεταξύ coach και coachee είναι απαραίτητο εξαρχής

 

Ψυχοθεραπεία και coaching

 Η Ψυχοθεραπεία ερευνά και ανακαλύπτει πληγές τους παρελθόντος και δουλεύει με αυτές, γι’ αυτό αφορά συνήθως τους ανθρώπους που έχουν κάποια ψυχική δια- ταραχή. Σαν παράδειγμα αναφέρω ότι ο ψυχοθεραπευτής ερευνά γεγονότα από την παιδική ηλικία και πώς αυτά επηρέασαν μετέπειτα τη ζωή του ανθρώπου. Το coaching ασχολείται μόνο με το παρόν και το μέλλον, και αν ο coach ανακαλύψει ότι ο coachee έχει ανάγκη ψυχοθεραπευτικής υποστήριξης, έχει ευθύνη να τον πα- ραπέμψει στον κατάλληλο επαγγελματία. Επιπλέον, οφείλει να ξεκαθαρίσει εξαρ- χής τα όρια της δικαιοδοσίας του. Το coaching δανείζεται στοιχεία από την επιστή- μη της Ψυχολογίας, όπως η Θετική Ψυχολογία, ο Νευρογλωσσικός Προγραμματι- σμός, η Οργανωσιακή και Εργασιακή Ψυχολογία, η Γνωσιακή και Συμπεριφορική Ψυχολογία και η Ψυχοκοινωνιολογία. Σήμερα, οι διαφορές είναι λεπτές, διότι όλο και περισσότεροι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύονται στις coaching δεξιότητες, όπως και οι coaches εκπαιδεύονται στις θεωρίες και τα εργαλεία των ψυχοθεραπευτών.

 

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣCOACH
Ασχολείται με το παρελθόνΑσχολείται με το παρόν και το μέλλον
Είναι ο ειδήμωνΟ coachee είναι ο ειδήμων
Έχει διάφορες προσεγγίσεις ανάλογα τις σχολέςΤο coaching έχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία που τηρούν όλοι οι πιστο- ποιημένοι και διαπιστευμένοι coaches
Ασχολείται με ψυχικές διαταραχέςΕίναι ακατάλληλο αν υπάρχει κάποια ψυχική διαταραχή
Είναι συνήθως μια χρονοβόρα διαδικασίαΑκόμη και με μια συνεδρία ο coachee μπορεί να κερδίσει αυτό που επιθυμεί
Δεν υπάρχει συμβόλαιοΥπάρχει συμβόλαιο
Οι στόχοι είναι ασαφείςΟι στόχοι είναι σαφείς και τους θέτει ο coachee

 

Σύμβουλοι (consulting) και coaching

 

Ο σύμβουλος είναι ο ειδήμων, ο εξειδικευμένος και έμπειρος σε κάποιο συγκεκρι- μένο αντικείμενο. Ο σύμβουλος προβαίνει σε έρευνα της υφιστάμενης κατάστα- σης, τη μελετά κατ’ ιδίαν και τέλος παρουσιάζει τα αποτελέσματα και προτείνει τις δικές του λύσεις.

O coach δανείζεται στοιχεία από την επιστήμη του Management (Διοίκησης Επι- χειρήσεων), όπως: Ηγεσία, Προγραμματισμός, Οργάνωση, Marketing, Διαχείριση Έργου, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνία κ.λπ.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣCOACH
Είναι εξειδικευμένος σε κάποιο αντικείμενοΕίναι ειδήμων στη διαδικασία του coaching
Ερευνά βάσει ειδικών κριτηρίων και προδιαγραφώνΘέτει ανοιχτές ερωτήσεις
Έχει ξανακάνει παρόμοια έρευναΚάθε έρευνα είναι μοναδική
Παρουσιάζει αποτελέσματαΟ coachee αποκαλύπτει
Δίνει λύσεις ο ίδιοςΟ coachee δίνει τη λύση
Πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα σχετικά με το αντικείμενό τουO coachee μόνο γνωρίζει, ακόμη και αν δεν το παραδέχεται από την αρχή
Εκθέτει τις δικές του απόψεις και λύσεις και αποχωρείΟ coach παραμένει κοντά στον coachee, για να εφαρμόσει τις δικές του λύσεις
Προτείνει ενέργειεςΟ coachee προτείνει και αποφασίζει τις κατάλληλες ενέργειες
Δημιουργεί ο ίδιος το σχέδιο δράσηςΟ coachee σχεδιάζει και υλοποιεί το σχέδιο δράσης

ICF Κώδικας Δεοντολογίας που τηρεί κάθε ICF επαγγελματίας coach

ΚΩΔΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ICF

 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
 2. ΚΥΡΙΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
 3. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ICF
 4. ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
 5. ΗΘΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Κώδικας Ηθικής και Δεοντολογίας του ICF περιλαμβάνει τις θεμελιώδεις αξίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (International Coach Federation) και τις δεοντολογικές αρχές και πρότυπα συμπεριφοράς που υιοθετούν όλοι οι Επαγγελματίες του ICF (βλέπε Ορισμούς). Η ικανοποίηση αυτών των δεοντολογικών προτύπων συμπεριφοράς είναι η πρώτη από τις 11 θεμελιώδεις δεξιότητες coaching του ICF (ICF Core Competencies). Πιο συγκεκριμένα, η «κατανόηση των ηθικών αξιών και προτύπων και η κατάλληλη εφαρμογή τους κατά τη διάρκεια κάθε coaching συνομιλίας και σχέσης».

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ICF στοχεύει στην προάσπιση της ακεραιότητας του ICF και του επαγγέλματος του coach παγκοσμίως, με τους κάτωθι τρόπους:

 • Καθορίζει πρότυπα συμπεριφοράς σύμφωνα με τις βασικές αξίες και δεοντολογικές αρχές του ICF
 • Παρέχει κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν τον ηθικό προβληματισμό, την εκπαίδευση και τη λήψη αποφάσεων
 • Προασπίζεται τα πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς του ICF και αποφαίνεται επί αυτών μέσω της Διαδικασίας Δεοντολογικής Επανεξέτασης (Ethical Conduct Review)
 • Παρέχει τη βάση για την εκπαίδευση δεοντολογίας του ICF σε προγράμματα με πιστοποίηση ICF

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ICF εφαρμόζεται όταν οι Επαγγελματίες του ICF εκπροσωπούνται ως τέτοιοι, σε κάθε είδους αλληλεπίδραση που σχετίζεται με το coaching. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το εάν έχει δημιουργηθεί μια Σχέση Coaching  (βλ. Ορισμούς). Ο παρών Κώδικας ορίζει τις δεοντολογικές υποχρεώσεις των Επαγγελματιών του ICF στους διαφορετικούς ρόλους τους ως coach, coach supervisor (επόπτης/τρια), mentor coach (καθοδηγητής/τρία), trainer (εκπαιδευτής/τρια) ή φοιτητής/τρια, ή που υπηρετούν σε ηγετικούς ρόλους του ICF, καθώς και του Προσωπικού Υποστήριξης (βλ. Ορισμούς).

Παρόλο που η Διαδικασία Δεοντολογικής Επανεξέτασης, όπως και η Ηθική Δέσμευση,  ισχύει μόνο για τους Επαγγελματίες του ICF, το Προσωπικό του ICF δεσμεύεται επίσης να υιοθετήσει τις βασικές αξίες και αρχές δεοντολογίας που περιλαμβάνονται στον παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας του ICF.

Η πρόκληση των ηθικών επιλογών στην εργασία σημαίνει ότι τα μέλη, αναπόφευκτα, θα συναντήσουν καταστάσεις που απαιτούν απαντήσεις σε απροσδόκητα ζητήματα, επίλυση διλημμάτων και λύσεις σε προβλήματα. Ο παρών Κώδικας Δεοντολογίας καταρτίστηκε προκειμένου να βοηθήσει όσους επαγγελματίες υπόκεινται σ’ αυτόν, παρέχοντας κατευθύνσεις ως προς την ποικιλία των ηθικών παραγόντων που ενδεχομένως πρέπει να ληφθούν υπόψη και βοηθώντας στον εντοπισμό εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης της ηθικής συμπεριφοράς.

Οι Επαγγελματίες του ICF που αποδέχονται τον Κώδικα Δεοντολογίας επιδιώκουν να συμπεριφέρονται με ηθικό τρόπο, ακόμα και όταν αυτό συνεπάγεται τη λήψη δύσκολων αποφάσεων ή θαρραλέα δράση.

 

 1. ΚΥΡΙΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ
 • «Πελάτης» – το άτομο ή η ομάδα που δέχεται το coaching, ο/η coach που λαμβάνει καθοδήγηση ή εποπτεία, ο/η coach ή ο/η φοιτητής/τρια που εκπαιδεύεται.
 • «Coaching» – coaching είναι η συνεργασία (partnering) με τους πελάτες σε μία προκλητική και δημιουργική διαδικασία σκέψης που τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν τις προσωπικές και επαγγελματικές τους δυνατότητες.
 • «Επαγγελματική σχέση coaching» – μια σχέση που έχει καθιερωθεί μεταξύ του Επαγγελματία του ICF και του/των Πελάτη (-ων) /Χορηγού (-ών) βάσει μιας συμφωνίας συνεργασίας ή μιας σύμβασης που καθορίζει τις υπευθυνότητες και τις προσδοκίες κάθε μέρους.
 • «Κώδικας» – Κώδικας Δεοντολογίας του ICF.
 • «Εμπιστευτικότητα» – η προστασία των πληροφοριών που αποκτώνται μέσω της σχέσης coaching, εκτός εάν δοθεί συγκατάθεση για τη δημοσιοποίησή τους.
 • «Σύγκρουση συμφερόντων» – μια κατάσταση κατά την οποία ένας/μία Επαγγελματίας του ICF εμπλέκεται σε πολλαπλά συμφέροντα όπου η εξυπηρέτηση του ενός μπορεί να λειτουργήσει εναντίον ή να έρθει σε σύγκρουση με άλλο. Μπορεί να αφορά συμφέροντα οικονομικής φύσεως, προσωπικά ή άλλα.
 • «Ισότητα» – μια κατάσταση κατά την οποία όλοι οι άνθρωποι βιώνουν την ένταξη, την πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνότητα, την εθνικότητα, το χρώμα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την ηλικία, τη θρησκεία, το μεταναστευτικό καθεστώς, την ψυχική ή φυσική αναπηρία, και άλλους τομείς ανθρώπινης διαφοροποίησης.
 • «Επαγγελματίας του ICF»- ιδιώτες που εκπροσωπούνται ως μέλη του ICF ή κάτοχοι διαπιστεύσεων ICF, σε ρόλους που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε αυτούς, Coach, Coach Supervisor (επόπτης/τρια), Mentor Coach (καθοδηγητής/τρια), Coach Trainer (εκπαιδευτής/τρια) ή φοιτητής/τρια.
 • Προσωπικό του ICF” – το προσωπικό υποστήριξης του ICF με το οποίο έχει συνάψει συμβάσεις η εταιρεία διαχείρισης που παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες διαχείρισης και διοίκησης για λογαριασμό του ICF.
 • «Εσωτερικός/ή coach» – ένα άτομο που απασχολείται σε έναν οργανισμό και παρέχει υπηρεσίες coaching στους υπαλλήλους του οργανισμού είτε με μερική απασχόληση είτε με πλήρες ωράριο.
 • «Χορηγός» – η οντότητα (συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσώπων της) που πληρώνει για ή/και διευθετεί ή καθορίζει τις υπηρεσίες coaching που πρέπει να παρέχονται.
 • «Προσωπικό Υποστήριξης» – οι άνθρωποι που εργάζονται για τους Επαγγελματίες του ICF παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης των Πελατών τους.
 • «Συστημική Ισότητα» – ισότητα των φύλων, ισότητα των φυλών και άλλες μορφές ισότητας που θεσμοποιούνται στις ηθικές αρχές, τις βασικές αξίες, τις πολιτικές, τις δομές και τις κουλτούρες των κοινοτήτων, των οργανώσεων, των εθνών και της κοινωνίας.

 

 1. ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ICF

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ICF βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες ICF (σύνδεσμος) και στις ενέργειες που απορρέουν από αυτές. Όλες οι αξίες είναι εξίσου σημαντικές και υποστηρίζουν η μία την άλλη. Αυτές οι αξίες είναι επιδιώξεις και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως τρόπος κατανόησης και ερμηνείας των προτύπων. Όλοι οι Επαγγελματίες του ICF αναμένεται να επιδεικνύουν και να διαδίδουν αυτές τις Αξίες σε όλες τις αλληλεπιδράσεις τους.

 

 1. ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

Τα παρακάτω πρότυπα δεοντολογίας εφαρμόζονται στις επαγγελματικές δραστηριότητες των Επαγγελματιών του ICF.

 

Τμήμα Ι – Ευθύνη προς τους Πελάτες

Ως Επαγγελματίας του ICF, δεσμεύομαι:

 1. Να εξηγώ και να διασφαλίζω ότι, πριν από ή κατά την πρώτη συνάντηση, ο/οι Πελάτης/ες και ο/οι Χορηγός/οι μου κατανοούν την έννοια και την αξία του coaching, την έννοια και τα όρια της εμπιστευτικότητας, τις οικονομικές διευθετήσεις και κάθε άλλο όρο της συμφωνίας coaching.
 2. Να δημιουργήσω μια ξεκάθαρη σύμβαση παροχής υπηρεσιών/ συμφωνία με τους Πελάτες και τους Χορηγούς μου πριν από την έναρξη της coaching συνεργασίας, που θα εμπεριέχει τους ρόλους, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των εμπλεκόμενων μερών.
 3. Να τηρώ τα αυστηρότερα επίπεδα εμπιστευτικότητας με όλα τα μέρη όπως συμφωνήθηκε. Γνωρίζω και συμφωνώ να συμμορφωθώ με όλους τους ισχύοντες νόμους που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις επικοινωνίες.
 4. Να έχω μια σαφή κατανόηση για το πώς ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών κατά τη διάρκεια όλων των coaching αλληλεπιδράσεων.
 5. Να έχω σαφή συμφωνία τόσο με τους Πελάτες όσο και με τους Χορηγούς ή τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους οι πληροφορίες δεν θα παραμείνουν εμπιστευτικές (π.χ. παράνομη δραστηριότητα, εφόσον απαιτείται από το νόμο, έγκυρη δικαστική απόφαση ή κλήτευση, επικείμενη ή πιθανή επικίνδυνη στάση προς τον εαυτό του ή προς άλλους κλπ.). Όπου αιτιολογημένα πιστεύω ότι ισχύει μία από τις παραπάνω συνθήκες, είναι πιθανόν να πρέπει να ενημερώσω τις αρμόδιες αρχές.
 6. Ως Εσωτερικός/ή Coach, δεσμεύομαι να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις συμφερόντων ή τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων με τους συνεργαζόμενους Πελάτες και τους Χορηγούς μέσω των συμφωνιών coaching και του συνεχιζόμενου διαλόγου. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναφορά σε οργανωτικές αρμοδιότητες, ευθύνες, σχέσεις, αρχεία, εμπιστευτικότητα και άλλες απαιτήσεις υποβολής δεδομένων.
 7. Να διατηρώ, αποθηκεύω και να διαθέτω κάθε αρχείο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αρχείων και των επικοινωνιών, που δημιουργείται κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών μου αλληλεπιδράσεων κατά τρόπο που προωθεί την εμπιστευτικότητα, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα και συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και συμφωνίες. Επιπροσθέτως, θα επιδιώκω να χρησιμοποιώ σωστά τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες coaching (υπηρεσίες coaching με τεχνολογική συνδρομή) και να παραμένω ενημερωμένος/η για την εφαρμογή των διαφόρων ηθικών προτύπων.
 8. Να παραμένω σε εγρήγορση για ενδείξεις πιθανής μεταβολής της αξίας που λαμβάνεται από την coaching σχέση. Σε τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω σε αλλαγές στην coaching σχέση ή θα ενθαρρύνω τον/τους Πελάτη (-ες)/ Χορηγό (-ούς) να αναζητήσουν άλλον/η coach, να αναζητήσουν έναν άλλο επαγγελματία ή να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό πόρο.
 9. Να σέβομαι το δικαίωμα όλων των μερών να τερματίσουν την coaching σχέση οποιαδήποτε στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο, σύμφωνα με τις διατάξεις της συμφωνίας.
 10. Να έχω επίγνωση σχετικά με τις συνέπειες της ταυτόχρονης ύπαρξης πολλαπλών συμβάσεων και σχέσεων με τον ίδιο Πελάτη και Χορηγό, προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις σύγκρουσης συμφερόντων.
 11. Να έχω επίγνωση και να διαχειρίζομαι ενεργά οποιαδήποτε διαφορά εξουσίας ή κατάστασης μεταξύ του Πελάτη και εμού που μπορεί να προκληθεί από πολιτιστικά, σχεσιακά, ψυχολογικά ή περιβαλλοντικά ζητήματα.
 12. Να γνωστοποιώ στους Πελάτες μου την πιθανή λήψη αποζημίωσης και άλλα οφέλη που ενδέχεται να λάβω για την παραπομπή των πελατών μου σε τρίτους.
 13. Να διασφαλίζω σταθερή ποιότητα υπηρεσιών coaching ανεξάρτητα από το ποσό ή τη μορφή της συμφωνηθείσας αποζημίωσης σε οποιαδήποτε σχέση.

 

Τμήμα II – Ευθύνη στην Πρακτική και στην Απόδοση

Ως Επαγγελματίας του ICF, δεσμεύομαι:

 1. Να τηρώ τον Κώδικα Δεοντολογίας του ICF σε όλες τις αλληλεπιδράσεις μου. Εάν υποπέσει στην αντίληψή μου πιθανή παράβαση του Κώδικα από εμένα ή αντιληφθώ ανήθικη συμπεριφορά από άλλον/η επαγγελματία του ICF, δεσμεύομαι να θέσω με σεβασμό το ζήτημα ενώπιων των εμπλεκομένων μερών. Εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί, να το παραπέμψω για επίλυση σε μια επίσημη αρχή (π.χ. ICF Global).
 2. Να απαιτώ την τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας του ICF από όλο το Προσωπικό Υποστήριξης.
 3. Να παραμείνω προσηλωμένος/η στην αριστεία μέσω της συνεχούς προσωπικής, επαγγελματικής και ηθικής ανάπτυξης.
 4. Να αναγνωρίζω τους προσωπικούς μου περιορισμούς ή τις περιστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν, να έρθουν σε σύγκρουση ή να παρεμποδίσουν την απόδοση μου ως coach ή τις επαγγελματικές μου σχέσεις coaching. Δεσμεύομαι ότι θα αναζητήσω υποστήριξη για να καθορίσω τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και, αν χρειαστεί, θα επιδιώξω αμέσως την κατάλληλη επαγγελματική καθοδήγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την αναστολή ή τον τερματισμό της σχέσης coaching.
 5. Να επιλύω οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων ή ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, μέσω της επεξεργασίας του ζητήματος με τα ενδιαφερόμενα μέρη, την αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας ή την προσωρινή αναστολή ή τον τερματισμό της επαγγελματικής σχέσης.
 6. Να τηρώ το απόρρητο των μελών του ICF και να χρησιμοποιώ τα στοιχεία επικοινωνίας των μελών του ICF (διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικούς αριθμούς κλπ.) μόνο με τον τρόπο και στο βαθμό που εξουσιοδοτεί ο ICF ή το μέλος του ICF.

 

Τμήμα ΙΙΙ – Επαγγελματική Υπευθυνότητα

Ως Επαγγελματίας του ICF, δεσμεύομαι:

 1. Να παρουσιάζω με ακρίβεια τα προσόντα μου ως coach, το επίπεδο coaching δεξιοτήτων, την εμπειρία, την κατάρτιση, τις πιστοποιήσεις και τις Διαπιστεύσεις του ICF.
 2. Να κάνω προφορικές και γραπτές δηλώσεις που είναι αληθείς και ακριβείς σχετικά με αυτό που προσφέρω ως Επαγγελματίας του ICF, τι προσφέρεται από τον ICF, το επάγγελμα του coach και την πιθανή αξία του coaching.
 3. Να επικοινωνώ και να ενημερώνω όσους οφείλουν να έχουν επίγνωση των δεοντολογικών ευθυνών που καθορίζονται από τον παρόντα Κώδικα.
 4. Να έχω επίγνωση και να καθορίζω με υπευθυνότητα σαφή, κατάλληλα και πολιτισμικά ευαίσθητα όρια που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις, φυσικές ή άλλες.
 5. Να αποφύγω τη δημιουργία σεξουαλικής ή ρομαντικής σχέσης με τους πελάτες ή τους χορηγούς. Να έχω πάντα επίγνωση του επιπέδου οικειότητας που είναι κατάλληλο για τη σχέση. Να προβώ σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διευθέτηση του θέματος ή την ακύρωση της συμφωνίας.

 

Τμήμα IV – Κοινωνική ευθύνη

Ως Επαγγελματίας του ICF, δεσμεύομαι:

 1. Να αποτρέπω δυσμενείς διακρίσεις εξασφαλίζοντας τη δικαιοσύνη και την ισότητα σε όλες τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες, τηρώντας παράλληλα τους τοπικούς κανόνες και τις πολιτιστικές πρακτικές. Αυτό περιλαμβάνει, χωρίς να περιορίζεται σε αυτές, τις διακρίσεις λόγω ηλικίας, φυλής, έκφρασης φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας, εθνικής καταγωγής, αναπηρίας ή στρατιωτικής ιδιότητας.
 2. Να αναγνωρίζω και να τιμώ τη συνεισφορά και την πνευματική ιδιοκτησία άλλων, και να διεκδικώ την κυριότητα μόνο του δικού μου υλικού. Κατανοώ ότι η παραβίαση του εν λόγω προτύπου μπορεί να με αφήσει έκθετο/η σε άσκηση ένδικων μέσων από τρίτους.
 3. Να διεξάγω και να αναφέρω έρευνες με επάρκεια, ειλικρίνεια και εντός των επιστημονικών προτύπων και των υφιστάμενων κατευθυντήριων γραμμών.
 4. Να έχω επίγνωση του αντίκτυπου του δικού μου και των πελατών μου στην κοινωνία. Να ακολουθώ τη φιλοσοφία του «πράττω το καλό», έναντι του «αποφεύγω το κακό».

 

5 Ηθική Δέσμευση του Επαγγελματία του ICF

Ως Επαγγελματίας του ICF, σύμφωνα με τα Πρότυπα του Κώδικα Ηθικής και Δεοντολογίας του ICF, αναγνωρίζω και συμφωνώ να τιμώ τις δεοντολογικές και νομικές μου υποχρεώσεις προς τους Πελάτες και Χορηγούς, τους συναδέλφους και το ευρύτερο κοινό.

Εάν παραβώ οποιοδήποτε μέρος του Κώδικα Δεοντολογίας του ICF, συμφωνώ ότι είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του ICF να με θεωρήσει υπόλογο/η γι’ αυτό. Συμφωνώ επίσης, ότι είμαι υπόλογος/η στον ICF για κάθε παράβαση και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως υποχρεωτική πρόσθετη coaching κατάρτιση, απώλεια της ιδιότητας Μέλους του ICF και/ή των ICF διαπιστεύσεών μου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαδικασία Δεοντολογικής Επανεξέτασης, συμπεριλαμβανομένων των συνδέσμων για την υποβολή καταγγελίας, παρακαλούμε επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

 

Εγκρίθηκε από το Παγκόσμιο Διοικητικό Συμβούλιο του ICF τον Σεπτέμβριο του 2019

 

Χρήσιμες διευθύνσεις στο διαδίκτυο

Κώδικας Δεοντολογίας του ICF: https://coachfederation.org/code-of-ethics

 

Διεθνής Ομοσπονδία Coaching: www.coachfederation.com

Contact me if you need any help.

  BOOK A CALL